At købe en bolig er en af livets største investeringer – både økonomisk og følelsesmæssigt. Når købsaftalen er underskrevet, og handlen er på plads, begynder en ny fase, som kræver overblik og forberedelse. Her får du en guide til, hvad du skal huske før og efter overtagelsesdagen, så du undgår ubehagelige overraskelser og får en god start i dit nye hjem.
Selvom boliglånet ofte er på plads, når du skriver under, skal du sikre dig, at alle dokumenter er underskrevet, og at din bank er klar til at udbetale lånet. Sørg for, at skødet bliver tinglyst korrekt, og at refusionsopgørelsen gennemgås nøje.
Eksempel: Banken kan have brug for dine seneste lønsedler eller en underskrift på et pantebrev – få det på plads i god tid.
Har der været fejl og mangler under salget, bør du sikre dig, at disse bliver udbedret inden overtagelse – eller at det er tydeligt aftalt skriftligt, hvad der gøres.
Eksempel: Hvis der blev opdaget en defekt emhætte under besigtigelsen, skal det stå i købsaftalen, om den skal udskiftes af sælger eller ej.
Du skal tegne en ejerskifteforsikring og husforsikring, hvis du køber hus. Tjek også, hvornår sælgers forsikringer udløber, og sørg for, at du er dækket fra dag ét.
Tip: Sammenlign tilbud fra flere selskaber og få styr på dækning – især i forhold til skjulte fejl.
Book flyttehjælp, og begynd at pakke i god tid. Husk at melde flytning til folkeregistret og opdatere adresse hos fx bank, forsikring, læge og abonnementer.
Sammen med sælger (eller ejendomsmægler) bør du gå huset igennem. Tjek, at alt er i samme stand som aftalt, og at eventuelle installationer virker.
Eksempel: Tænd for ovn, varme og lys. Gennemgå også haven og eventuelle udhuse eller kældre.
Aflæs el, vand og varme, og send tallene til de respektive forsyningsselskaber – det sikrer, at du ikke ender med at betale for sælgers forbrug.
Nu er det tid til at male, indrette og skabe dit eget præg. Husk dog at holde øje med skjulte fejl, som måske først opdages, når du har boet i boligen lidt tid.
Sæt dit navn på postkassen, og gør rent mens der ikke er en stor sofa, der står i vejen.
Tip: Hvis du opdager en skjult fejl, skal det meldes hurtigt – især hvis du har ejerskifteforsikring.
Tjek, at skødet er korrekt tinglyst i dit navn, og gem alle relevante dokumenter, fx købsaftale, refusionsopgørelse og forsikringspolicer.
Gør dig bekendt med lokale regler, affaldssortering, naboer og foreninger, hvis der er en ejer- eller grundejerforening.
En boligkøb slutter ikke, når nøglerne skifter hænder. Det er først dér, dit ansvar som boligejer begynder for alvor. Med god forberedelse og overblik undgår du problemer og får en tryg start i dit nye hjem.
Der findes huse, og så findes der hjem. Her synes hver detalje nøje overvejet, og funktionalitet og charme går hånd i hånd.